I 3×3-basket spelas matcherna på samma typ av korgar som vanlig basket, med samma linjer. Matcherna spelas dock på en korg och endast 11×15 meter av den vanliga planen används. Man använder också en annan typ av boll. 

Varje lag har 4 spelare och 3 spelare från varje lag är på planen under en match. Två domare dömer matchen, båda speciellt utbildade för att döma 3×3. I Sverige finns för tillfället cirka 15 FIBA-utbildade 3×3-domare.

FIBAs Vision

FIBAs vision är att 3×3 ska bli nummer ett bland de urbana lagsporterna.  Från det första officiella eventet som de höll under Ungdoms OS 2010 har FIBA varit tydliga med vad ambitionen är med 3×3-basket:

1. Det ska vara universal

3×3 är tillräckligt enkelt och flexibelt för att kunna spelas var som helst, av vem som helst. Det enda man behöver är en basketkorg, en halv spelplan och 6 st spelare. Eventen kan hållas utomhus eller inomhus, egentligen var som helst för att ta basketen direkt till folket.

2. Det ska vara underhållande

Reglerna är väldigt enkla och designade för att göra spelet snabbt, spektakulärt och spännande. Musiken som spelas non-stop under matcherna ger den autentiska urbana atmosfären som attraherar en ny ung publik till spelet.

3. Det ska vara professionellt

3×3  erbjuder en möjlighet för nya spelare, organisatörer och länder att ta sig hela vägen från gatan till världsscenen. Stjärnorna i denna sport spelar på den proffesionella touren och på de mest prestigefulla multisport-eventen. I juni 2017 blev sporten en officiell OS-gren, och den första OS-matchen kommer att spelas i OS i Tokyo år 2020.